vineri, 2 mai 2008

Gimnastica, marea speranţă a României pentru Jocurile Olimpice


Gimnastica a fost si ramâne unul din punctele forte ale românilor pe plan sportiv si nu numai. Sutele de medalii aduse de acest sport reprezinta un motiv de mândrie pentru conationalii Nadiei Comaneci, Laviniei Milosovici,Andreei Raducan sau Catalinei Ponor. În gimnastica, România era vazuta la fel ca Brazilia în fotbal. Campionatele Europene de luna trecuta au demonstrat ca gimnastica româneasca are în continuare potential, fabrica de medalii de la Deva producând în continuare.
Povestea a început cu Nadia si Bela Karoly
Primele mari performante ale gimnasticii românesti sunt strâns legate de Nadia Comaneci si de antrenorul acesteia, Bela Karoly. Acesta împreuna cu sotia sa Martha au preluat lotul national în 1975, înaintea Campionatelor Europene, dând lovitura un an mai târziu la Jocurile Olimpice de la Montreal când Nadia a uimit lumea cu prima nota de 10 din istoria gimnasticii. La mai bine de 20 de ani de când a abandonat activitatea competitionala, Nadia Comaneci continua sa fie cea mai cunoscuta românca pe mapamond. Din acel moment România a fost perceputa ca o forta a gimnasticii feminine dominând aceasta ramura sportiva timp de 30 de ani. Este interesant ca si eleva si profesorul au avut un traseu asemanator în viata, Bela Karoly alegând sa fuga de comunism în 1981, a ramas în SUA, acelasi lucru facându-l si Nadia 8 ani mai târziu.Plecarea lui Karoly, care în foarte scurt timp a preluat lotul olimpic de gimnastica al SUA, a reprezentat un moment de cumpana pentru gimnastica româneasca dar lucrurile au fost rezolvate rapid, în scena intrând Octavian Belu, cel mai cunoscut antrenor român al tuturor timpurilor.
Octavian Belu, antrenorul care a adus României 278 de medalii la JO, CM si CE
În 1981, în locul lui Karoly a fost instalat Adrian Goreac, antrenor coordonator, care a colaborat cu Octavian Belu pâna în 1990 când acesta din urma a preluat frâiele lotului olimpic feminin de gimnastica. În cei 24 de ani de antrenorat, Belu a adus României nu mai putin de 278 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale si Campionatele Europene, din care 108 de aur, 81 de argint si 87 de bronz. Generatii de gimnaste s-au succedat pe la lot, de la Nadia si Ecaterina Szabo pâna la Catalina Ponor si Oana Ban, antrenorul reprezentând în primul rând garantia succesului. La olimpiade, conducatorii delegatiei României mizau din start pe medaliile gimnasticii, doar numarul lor reprezetând o necunoscuta. Dupa o lunga perioada la lot, în 2005 Octavian Belu si Mariana Bitang au decis sa demisioneze de la lot. În acest moment primul este presedintele ANS, iar Bitang este consilier prezidential.
Medalii obtinute de gimnastica româneasca la ultimele 8 Olimpiade

Montreal (Canada – 1976) 3 aur 2 argint 2 bronz
Moscova (URSS – 1980) 2 aur 3 argint 2 bronz
Los Angeles (SUA – 1984) 4 aur 2 argint 2 bronz
Seul (Coreea de Sud – 1988) 3 aur - 3 bronz
Barcelona (Spania – 1992) 3 aur 1 argint 1 bronz
Atlanta (SUA – 1996) 1 aur 4 argint 3 bronz
Sydney (Australia – 2000) 2 aur 2 argint 1 bronz
Atena (Grecia – 2004) 4 aur 4 argint 1 bronz

Cele mai cunoscute gimnaste autohtone din ultimele trei decenii

Nadia Comaneci
Teodora Ungureanu
Emilia Eberle
Melita Ruth
Simona Pauca
Ecaterina Szabo
Daniela Silivas
Lavinia Milosovici
Simona Amânar
Maria Olaru
Andreea Raducan
Catalina Ponor

Cei mai cunoscuti antrenori

Bela Karoly
Marta Karoly
Adrian Goreac
Octavian Belu
Mariana Bitang
Nicolae Forminte

Sursa:www.gardianul.ro

Niciun comentariu: