joi, 24 aprilie 2008

Flacăra Olimpică a ajuns în Canberra

Flacăra olimpică a ajuns miercuri în Australia, cu o zi înainte de periplul în condiţii de strictă securitate prin capitala Canberra, unde sunt aşteptate manifestaţii protibetane, relatează AFP. Aeronava de tip Airbus A330 aparţinând companiei Air China, care transportă flacăra olimpică, a aterizat la 07.50 (23.50, ora României) pe un aerodrom militar din capitala australiană după un zbor de şase ore. Flacăra a fost întâmpinată de oficiali australieni şi de reprezentanţi ai comunităţii aborigene. Mii de manifestanţi prochinezi sunt aşteptaţi joi la Canberra pentru a asista la periplul flăcării olimpice, dar şi circa 600 de militanţi protitebani, care vor profita de eveniment pentru a denunţa situaţia drepturilor omului înregistrată în China.

Peste jumătate din cei 1.000 de poliţişti din Canberra vor fi mobilizaţi pe traseul de 16 kilometri care va fi parcurs de flacăra olimpică cu scopul de a preveni incidente de genul celor produse la Paris şi Londra.
"Participarea la această ştafetă este importantă şi este importantă atât pentru cei care sprijină drepturile omului, cât şi pentru cei care susţin idealurile sportive", a declarat Jon Stanhope, un oficial australian.

La rândul sãu, vicepreşedintele comisiei de coordonare a Jocurilor Olimpice, Kevan Gosper, a precizat că securitatea va fi asigurată de către oficialii australieni.
"Oamenii sunt liberi să manifesteze atâta timp cât o fac paşnic", a adăugat acesta.

Autoritãţile indoneziene au redus marţi traseul flãcãrii olimpice la minim iar ceremonia a fost transferată în incinta stadionului naţional din capitala Jakarta unde s-a intrat doar pe bază de invitaţie.

Sursa: Mediafax

Niciun comentariu: