duminică, 6 aprilie 2008

Gimnastele din nou în vârf

Cu două puncte în faţa Rusiei, elevele lui Nicolae Forminte au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului european.

După patru ani, România a redevenit regina gimnasticii continentale. Sandra Izbaşa, Steliana Nistor, Anamaria Tămîrjan, Gabriela Drăgoi şi Cerasela Pătraşcu au cucerit, ieri, prima medalie de aur a generaţiei pregătite de antrenorul Nicolae Forminte.

Deşi ghinionul s-a ţinut scai de ele (Cerasela Pătraşcu s-a accidentat în calificări, ea fiind adusă pe brațe pe podiumul de premiere de către Forminte), fetele s-au mobilizat exemplar la Clermont-Ferrand. Experienţa şi siguranţa celor doi lideri, Izbaşa şi Nistor, îmbinate cu dorinţa de afirmare a tinerelor speranţe, Tămîrjan şi Drăgoi, au fost ingredientele perfecte pentru a face să răsune în sala „Maison des Sports“ imnul României.
Tricolorele au început bine, după evoluţiile la paralele şi la bârnă ele aflându-se la o ze­cime în urma Rusiei. A urmat însă proba de forţă, solul, unde Izbaşa s-a des­curcat perfect. Aplaudată de întreaga sală, ste­lista care şi-a prezentat exerciţiul pentru JO a fost răsplătită cu 15,750. Nota a dus România pe prima poziţie a clasamentului parţial 137,450 faţă de 135,475 cât aveau rusoai­cele. La ultima rotaţie, cele două aspirante la titlul continental au intrat la sărituri. Ambele echipe au avut execuţii fără ratări, dar gimnastele noastre şi-au păstrat avantajul. Astfel, România, medaliată cu argint la Volos, în 2006, şi-a luat revanşa în faţa Italiei. Ultimul titlu pe echipe cucerit de noi a fost în 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena. Tot în acel an, România reușea o performanță similară la Europenele de la Amsterdam.


"Este o victorie de moral, un balon de oxigen pentru gimnastica noastră. Avem o echipă frumoasă, de aur" - Adrian Stoica preşedinte FRG

Clasament pe echipe
România 181,525 puncte
Rusia 179,475 puncte
Franţa 177,175 puncte
Italia 175,775 puncte

"Acest titlu ridică o mare greutate de pe umerii noștri" - SANDRA IZBAȘA, gimnastă România

Mai avem cinci finale

Primele gimnaste care vor să cucerească un titlu pe aparate sunt junioarele. România va fi în două finale, la bârnă, prin Amelia Racea şi Ana Porgras, şi la sol, prin Amelia Racea şi Loredana Sabău. De la ora 15:00 (în direct pe TVR 2) intră în concurs senioarele. Steliana Nistor va concura la paralele, iar Sandra Izbaşa şi Anamaria Tămîrjan la sol. Cea mai interesantă finală pentru elevele lui Nicolae Forminte este la bârnă, unde Izbaşa (15.875) şi Nistor (15.800) s-au calificat cu cele mai mari note.

Sursa:www.prosport.ro

Niciun comentariu: